Bitàcola d'un japanòfil empedreït               日本の虜になったカタルーニャ人のノート

カタルーニャと日本の折衷した新人類である。こんな変わった人間の逸話、体験、思想などなどを語るためにこのブログを開いた。このブログを読むには時間を費やす価値がないですが、非常に暇をしている時、あまりにも退屈で死にそうな時だけでご覧いただければ嬉しく思います。 Sóc una nova espècie eclèctica entre el japonès i el català. Aquest és l'espai on aquest nou home narra les seves peripècies, experiències i pensaments. No crec que el que escrigui tingui massa valor, així que només que em llegiu en aquells moments que sembla que us hagueu de morir d'aborriment, jo ja em sentiré content.

28 mayo 2006

TOKYO ÉS AIXÍ !! 流石東京!!
















Tokyo és un món a part...no crec que hi hagi cap ciutat igual enlloc!! Autopistes, trens, aqüeductes que se sobreposen els uns als altres, autopistes que passen a l'alçada d'un cinquè o sisè pis...multituds que es mouen segint un ritme constant i guiades per una espècie de consciència col·lectiva (sona a Durkheim això!!). Per l'observador exterior el Japò és ple de contradiccions, i Tokyo és el lloc on es poden sentir amb més intensitat, tot i que pels japonesos, aquesta contradicció no existeix, tot forma part d'una unitat que segueix una lògica diferent a la nostra. Tenim impregnat en el nostre ADN cultural un tipus de coherència que no admet les diferències morfològiques, i per això el Japó ens pot resultar extremadament confús. Ens resulta realment difícil a nosaltres d'entendre com es poden practicar dues religions alhora, sense conflicte, perquè les nostres religions (cristianisme amb totes les seves variants, l'Islam i el judaisme) tenen pretencions universalistes i les seves veritats són excluents entre si.
En aquesta visita a Tokyo he conegut en Tikei (TK) Sato, un noi que treballa a una llibreria i que el divendres i el dissabte em va mostrar diferents racons de Tokyo!! M'ho he passat la mar de bé, espero tornar-hi a l'agost.

20 mayo 2006

カラオケ KARAOKE...naturalment!!


El divendres vam tenir una festa d'obertura del curs -tot i que ja fa un mes i mig que ha començat- pels estudiants estrangers de la Facultat de Lletres. Els professors de la Facultat es van encarregar del menjar i les begudes...i com sempre en aquestes ocasions ens vam haver de presentar un per un davant de tot el grup...és graciós perquè els japonesos solen ser bastant vergonyosos, però en canvi en qualsevol acte que es fa a la universitat, et fan plantar davant de tothom i t'has de presentar.

Després un petit grup vam anar a cantar al Karaoke. Naturalment em van fer cantar les úniques cançons que hi havia en espanyol i que són cutres i passades de moda com: "Solamente una vez"o "Para bailar la bamba". Ja veieu que a part d'estudiar...també ens ho passem molt bé!!

17 mayo 2006

Les flors de cirerer 花見

15 mayo 2006

Odori Koen 大通り公園

Aquesta és l'avinguda principal de Sapporo, un ample parc de prop d'un km de llarg. A l'hivern és només una muntanya de neu: cobreixen les fonts amb lones, els arbres estan embolcallats perquè el pes de la neu ni els deformi ni els trenqui, i desmonten els bancs per tal que la neu no els malmeti. Muntar...desmuntar...talment com una obra teatral que es repeteix anualment de forma indefinida.

12 mayo 2006

M'han robat la bici!! 最悪だ!!

El dimarts d'aquesta setmana m'han robat la bicicleta prop de la universitat, quina mala folla!! Feia tot just un mes que me l'havia comprat i a més tenia candau!! I per súmum me la van trincar a plena llum del dia, en menys d'una hora. Encara no m'ho acabo de creure!!
Ahir vaig anar-ho a denunciar a la policia. Pensava que portant els papers de la bicicleta, només em preguntarien pel número de la bicicleta i l'indret on me l'havien robat...però em van tenir una mitja hora a la comisaria fent-me preguntes...ni que fos jo el lladre. Però després el que ja em va semblar surrealista va que em van demanar que els acompanyés a "l'escena del crim". La policia portava cinta per medir, i van fer medicions i van fer un cròquis de la ubicació exacta de la bici...increïble!! M'agués agradat poder fer una foto de l'escena!!

11 mayo 2006

ELS CIRERERS HAN FLORIT

Semblava que la primavera no havia d'arribar mai, però des de fa uns dies que ja podem anar amb màniga curta!! Fa tres dies que els cirerers han florit i també els pruners. Sapporo és l'únic lloc on els cirerers i els pruners floreixen alhora. Es fan esperar, però l'espectacle val la pena!!
Els japonesos senten un admiració especial per la natura i aquests dies tothom parla del mateix: avui els cirerers de tal parc han començat a florir, els de tal altra ja estan en plena floritura...

05 mayo 2006

El dia dels nens  子供の日

El 5 de maig és el dia dels nens aquí al Japó. És tradicional que les famílies que tenen nens pengin dels seus balcons carpes de roba que s'inflen amb el vent. Les carpes simbolitzen la força i el coratge, perquè són capaces de remuntar el riu a contracorrent i fins i tot superar cascades. Els pares desitgen que els fills creixin forts i amb el coratge de les carpes.
El kashiwa mochi és el dolç típic d'aquesta diada. És un dolç fet a partir d'una massa d'un tipus d'arròs i que està farcit amb pasta de mongeta dolça (azuki).

04 mayo 2006

3 de Maig DIA DE LA CONSTITUCIÓ 憲法記念日

Aquesta setmana és coneguda com la Golden Week, perquè el dia 3 és festiu, dia de la constitució, i el 5 també és festiu, el dia dels nens, i la majoria de comerços i les escoles fan pont.
Ahir al centre de la ciutat et podies trobar diferents polítics fent discursos, sobre de les furgonetes del seu partit. Una altra imatge curiosa!!

L'1 DE MAIG

L'1 de Maig no es festiu aquí al Japó així que em va tocar anar a la uni. Després vaig anar a donar un volt per l'avinguda que hi ha al centre de Sapporo, Odori Kôen, i em vaig trobar amb diferents grups de manifestants. Són manifestacions organitzades pels sindicats del país, però que són molt minoritàries. El graciós és que aquí tot segueix un ordre, i les manifestacions només ocupen un carril, de manera que no destorbin el trànsit, de la mateixa manera que davant d'un semàfor en vermell s'aturen. Aquest és el país de l'ordre!!