Bitàcola d'un japanòfil empedreït               日本の虜になったカタルーニャ人のノート

カタルーニャと日本の折衷した新人類である。こんな変わった人間の逸話、体験、思想などなどを語るためにこのブログを開いた。このブログを読むには時間を費やす価値がないですが、非常に暇をしている時、あまりにも退屈で死にそうな時だけでご覧いただければ嬉しく思います。 Sóc una nova espècie eclèctica entre el japonès i el català. Aquest és l'espai on aquest nou home narra les seves peripècies, experiències i pensaments. No crec que el que escrigui tingui massa valor, així que només que em llegiu en aquells moments que sembla que us hagueu de morir d'aborriment, jo ja em sentiré content.

11 septiembre 2007

El Budisme 仏教


Després d'haver peregrinat a través de centenars de temples, haver demanat il.luminació a milers de budes, hotokesames, amida nyorai, kannons... i d'haver'me empassat enciclopèdies senceres sobre el budisme i haver estat setmanes senceres sense dormir, he comencat a veure la llum sobre el budisme al Japó.

Buda pertenyia a una tribu índia coneguda com Sakya. Després de la il.luminació va passar a ser conegut com "Sakya-muni", que volia venir a dir "El Sabi dels Sakya". Aquest terme es va passar al Japó com "Shaka" 釈迦、i aquest és el nom amb el que es nombra el Buda històric, el Príncep Siddhartha.

Ara bé, a la Xina també se'l va donar a conèixer com a Buddha 仏陀. Al transmetre's el terme al Japó només es va agafar el primer caràcter, que es passà a llegir tant com "Butsu" com "Hotoke". "Butsu" fa referència al Buda de forma abstracte, i no ha de perquè referir-se al Buda històric. Les estatues budistes s'anomenen "butsuzo" 仏像. En canvi "hotoke-sama"仏様 sol fer referència a les ànimes dels avantpassats (que de fet poden haver esdevingut Budes).

A la mort de Buda es considerà que hi havia altres 7 persones que havien assolit la il.luminació, ies van conèixer com els "7 Budes del passat" i la gent els comencà a venerar. També es creu que en el futur hi haurà altra gent que veurà la llum i esdevindrà Buda són els "Budes Futurs". Hi ha la creenca que d'aquí 5.670.000.000 d'anys ha de venir el Buda Miroku per tal de salvar a tots els sers humans.

A part dels Budes, hi ha els Bodhisattva, coneguts al Japó com a "Bosatsu" 菩薩, que són sers que es troben en el camí de devenir Budes, i que tenen la missió en aquest camí d'anar salvant a d'altres. El més conegut és el Bodhisattva Jizo, que es diu que Buddha li va encarregar el salvament de sers entre la seva existència i la vinguda del Buda Miroku.

La suposició que hi ha Budes al llarg de l'eix temporal, del passat fins al futur, hi ha la certesa que els nostres avantpassats, nosaltres mateixos i els nostres descendents tenen la salvació assegurada.

Així com en els eixos temporals, també en els cardinals, es considera que hi ha Budes. Així en l'extrem Occidental de l'univers hi ha el paradís 極楽, i que es considera la Terra de la Extrema Felicitat on el Buda Amida predica els seus coneixements. I a l'extrem Oriental hi ha la Terra Pura Shoururi 浄瑠璃, una terra on la gent és guiada per Yakushi Nyorai. Aquests són els Budes més coneguts, però en tots els racons de l'univers es creu que hi ha budes.

A vegades a un Buda també se l'anomena Nyorai 如来、que té el sentit de "persona que ha vingut del món de la veritat absoluta per la salvació de tots els sers".

En japonès hi ha diferents maneres per referir-se a Buda i que solen causar forces confusions al visitant, tot i que en molts casos se solen usar indistintament, i la majoria de japonesos no us sabran dir les diferències entre unes i altres, direm que els següents termes fan referència a Buda:

Buddha 仏陀 (Nom del Buda històric en Xinès, poc usat al Japó)

Shaka 釈迦 (Nom habitual del Buda històric)

Hotokesama 仏様 (Normalment usat per referir-se a les ànimes dels avantpassats)

Butsu 仏 (Buda en un sentit abstracte)

Nyorai 如来 (Buda en un sentit abstracte)

Bodhisattva 菩薩 (Ser que està en el camí de devenir Buda, i que en el procés va salvant altres sers)

Etiquetas: , , , , , , , ,

2 Comments:

At 7:36 a. m., Anonymous Anónimo said...

Aquests escrits son els que m'agraden més.Conèixer des de el país d'origen i d'una persona que hi resideix les coses cotidianes. Anim!
Jaume

 
At 9:56 a. m., Anonymous Anónimo said...

Gracies pels teus comentaris Jaume! Em sembla que ets dels pocs que passen per aquí o com a mínimdels que deixen petja. No em puc queixar perquè sóc molt irregular en els meus escrits.

 

Publicar un comentario

<< Home