Bitàcola d'un japanòfil empedreït               日本の虜になったカタルーニャ人のノート

カタルーニャと日本の折衷した新人類である。こんな変わった人間の逸話、体験、思想などなどを語るためにこのブログを開いた。このブログを読むには時間を費やす価値がないですが、非常に暇をしている時、あまりにも退屈で死にそうな時だけでご覧いただければ嬉しく思います。 Sóc una nova espècie eclèctica entre el japonès i el català. Aquest és l'espai on aquest nou home narra les seves peripècies, experiències i pensaments. No crec que el que escrigui tingui massa valor, així que només que em llegiu en aquells moments que sembla que us hagueu de morir d'aborriment, jo ja em sentiré content.

07 septiembre 2007

Elements protectors contra incendis

La base de les construccions al Japó és la fusta. Hi ha diversos factors que han fet que aquest sigui la materia més utilitzada en la construcció en aquest país. Un dels factors més importants és el fet que la fusta té la flexibilitat suficient per poder superar forts sismes. Encara avui en dia les cases particulars solen estar fetes de fusta, perquè tot i que hi ha sistemes antissísmics per a les construccions d'obra aquests solen ser econòmicament molt més cars. I l'altre factor important és el fet que el Japó té un clima molt humit, la qualcosa propicia el creixement de frondosos boscos i fa que la fusta sigui una de les poques matèries primeres que avunden en el país. Ara bé, la fusta té un enemic principal: el foc. De fet quan viatges pel país, i visites temples i castells, sembla que tota la història del país s'hagi basat des de l'inici en una succeció de cremes i reconstruccions.
Per això s'han buscat sempre alguns sistemes antiincendis i sistemes preventius. Per això, al Japó, sempre s'ha procurat deixar encara que sigui un mínim espai, entre vivenda i vivenda per tal d'evitar la propagació dels incedis. I l'altre ha sigut l'ús d'elements màgics. Un d'aquests és el "shachihoko" que es sol col.locar a l'extrem de les taulades de temples i castells. Aquest element representa un peix mític que prové de la Xina, i que com a element marí és un element contrari al foc. Paradoxalment, en moltes construccions, si el "shachihoko" 鯱 era molt gran, es construïa per peces i era unificat am una barra metàl.lica interior. A resultes, sembla ser que en nombroses ocasions, en lloc d'evitar els incendis, el què havia provocat és l'atracció dels llamps, i per tant havien resultat ser la causa d'importants incendis. Una mostra de que no sempre la cultura popular ha de perquè ser sàbia.
L'altre element per evitar els incendis és aquest detall de les taulades, en que hi ha representat un "uzumaki"渦巻き és a dir, un remolí d'aigua.

Etiquetas: , , ,