Bitàcola d'un japanòfil empedreït               日本の虜になったカタルーニャ人のノート

カタルーニャと日本の折衷した新人類である。こんな変わった人間の逸話、体験、思想などなどを語るためにこのブログを開いた。このブログを読むには時間を費やす価値がないですが、非常に暇をしている時、あまりにも退屈で死にそうな時だけでご覧いただければ嬉しく思います。 Sóc una nova espècie eclèctica entre el japonès i el català. Aquest és l'espai on aquest nou home narra les seves peripècies, experiències i pensaments. No crec que el que escrigui tingui massa valor, així que només que em llegiu en aquells moments que sembla que us hagueu de morir d'aborriment, jo ja em sentiré content.

03 abril 2007

Ryunosuke Akutagawa 芥川龍之介



"Kappa" i "Los engranajes" són les dues primeres novel·les curtes d'aquest autor que llegeixo. Atukagawa va nèixer a Tokyo el 1892 i es suicidà el 1927. I senyalo que es va suicidar perquè em sorprèn que cada cop que agafo una novel·la dels autors de més renom al Japó, tots són autors que van acabar traient-se la vida: tals són Yukio Mishima com Yasunari Kawabata.

Sembla que el suicidi formi part de la cultura d'aquest país. Cada any es calcula que que més de 30.000 persones es suiciden al Japó, la taxa més alta de suicidis dins dels països desenvolupats. Fa posar la pell de gallina la quotidianitat d'aquest fenomen. Ahir mateix, en la presentació del màster a la universitat, se'ns va explicar que s'ha obert un centre d'orientació a l'estudiant, per tal que qualsevol alumne pugui acudir-hi en cas d'angoixa, stress, dubtes sobre el futur o temor al fracàs escolar. El director de la universitat ens va dir que malauradament hi ha diversos casos de suicidi entre els estudiants, i ens va demanar (amb una serenor, que em va resultar gairebé grotesca) que abans d'arribar a aquests
extrems demanessim ajut. Bé, no continuaré, provablement algun dia hauré de fer un post monogràfic sobre el tema, perquè no deixa de sorprendre a l'estranger, però que aquí es viu amb una naturalitat que fa fredor!
Aquestes dues novel·les curtes d'Akutagawa m'han fascinat, especialment Kappa. Kappa és un ser mitològic japonès que habita els rius i els estanys: té bec, una closca a l'esquena i peus de granota. A l'autor li agrada jugar entre el què és fantasia i realitat, de fet no separa els dos móns, sinó que els posa en un mateix pla. Un concepte molt japonès, perquè de fet en la religió japonesa els déus, els morts i els vius, no ocupen plans diferents, tots habitem al mateix món. Kappa és una obra que parla de la societat, és molt recomanable i molt amena.
"Los engranajes" és igualment fascinant, però és una obra delirant, sense un argument clar, que realment et fa envoirir el cervell. De fet es diu que aquesta obra l'escribí l'autor quan ja habia decidit acabar amb la seva vida.
Ara bé, la història més coneguda d'Atsukagawa és però "Rashomon", història que va ser duta al cine per Akira Kurosawa, per alguns el millor director de cinema de la història, i que és l'obra per excel·lència del cinema clàssic japonès.

Etiquetas: , , , , , , ,

1 Comments:

At 7:47 p. m., Anonymous Anónimo said...

Que fort lo del suicidi no? Tot i que veient algunes coses que expliques, comença a no extranyar-me!

Que vagi bé per les antípodes!

 

Publicar un comentario

<< Home