Bitàcola d'un japanòfil empedreït               日本の虜になったカタルーニャ人のノート

カタルーニャと日本の折衷した新人類である。こんな変わった人間の逸話、体験、思想などなどを語るためにこのブログを開いた。このブログを読むには時間を費やす価値がないですが、非常に暇をしている時、あまりにも退屈で死にそうな時だけでご覧いただければ嬉しく思います。 Sóc una nova espècie eclèctica entre el japonès i el català. Aquest és l'espai on aquest nou home narra les seves peripècies, experiències i pensaments. No crec que el que escrigui tingui massa valor, així que només que em llegiu en aquells moments que sembla que us hagueu de morir d'aborriment, jo ja em sentiré content.

09 febrero 2006

QUÈ ÉS L'ANTROPOLOGIA (part I)

Bé molts de vosaltres ja sabeu que vaig a fer un treball d'investigació sobre antropologia al Japó, concretament un treball sobre antropologia de l'alimentació. Més endavant ja us esboçaré certs temes que toca l'antropologia de l'alimentació.
Però començem pel principi, què és l'antropologia? No hi ha una definició única i clara, cada autor us en donarà una, per això us ho vull explicar, perquè així jo també em posiciono i decideixo què és l'antropologia per a mi.
Els únics que poden donar-ne una definició sense cap tipus de dubte són els lingüistes: etimològicament "antropologia" és un terme format a partir de dues arrels llatines "antopos"= home i "logia" = ciència, és a dir la "ciència que estudia l'home". Però bé dir això i no dir res és el mateix.
En són moltes les ciències que estudien a l'home des de diferents prespectives: anatomia, psicologia, biologia, medicina,... què és el que estudia aleshores aquesta "ciència de l'home"? Doncs bé, estudia allò que és el tret més característic de l'home: LA CULTURA. Allò que carcacteritza l'home, per sobre de tots els altres sers vius és que té i necessita d'una cultura per poder viure. Els paleontòlegs quan descobreixen restes d'homínids, situen l'inici de la cultura, és a dir el pas de primat a humínid, en el moment en què hi ha indicis que les restes dels difunts han sigut enterrades, és a dir que hi ha uns vestigis de cultura.
Ara bé si l'antropologia s'ocupa de la cultura, què la diferencia de l'humanisme o per exemple del folcklore?